lavendelhoningLavendelhoning wordt door bijen gemaakt die de nectar uit duizenden lavendelbloemen verzameld hebben. Deze honing is populair vanwege de geur en speciale smaak. De lavendelstruik is een winterharde struik die het hele jaar groen blijft. In de zomer krijgt de struik blauw- paarse bloemen en verspreiden een aangename zuivere lavendelgeur. De lavendelstruik wordt veel gekweekt. Van lavendel wordt dan bijvoorbeeld etherische olie, cosmetica, zeep of parfum gemaakt. De honing wordt na de bloeitijd van lavendel geoogst. In Europa is dit eind juli of begin augustus. Wat erg kenmerkend is aan lavendelhoning is de smaak en geur. De honing is direct te herkennen aan de sterke geurige aroma. Een ander kenmerk is het vochtpercentage. De honing heeft een erg laag vochtpercentage. De vorm van de honing is vloeibaar, maar wel dik. Verder heeft de honing een donker gouden kleur. Lavendelhoning is een beetje zurig, maar smaakt evengoed zoet. De honing heeft ook iets kruidigs met een beetje lavendelsmaak. De geur van deze honing heeft ook iets speciaals. Zodra je het deksel van de pot afschroeft, komt je een heerlijke bloemige aroma tegemoet! Honing van lavendelbloemen heeft een iets aparte, maar zoete smaak. Deze honing is erg geschikt om je thee of koffie een extra smaakje te geven. Let daarbij altijd op dat de warme drank niet boven de 40-45 graden is. Ander kunnen er goede eigenschappen van de honing verloren gaan. De honing past ook goed bij allerlei gerechten zoals in zelfgemaakt ijs of bij een lekkere lamsbout. De bijen halen de nectar uit de lavendelbloemen en maken hier vervolgens de honing van. Hiermee heb je gelijk een combinatie van de goede eigenschappen van de lavendel en de honing! Lavendelhoning werkt kalmerend, heeft antibacteriële eigenschappen en werkt goed tegen huidinfecties.
lavendel